Skak er et af verdens ældste og mest populære brætspil, og det er derfor blevet det man må betegne som en klassiker. Skaks oprindelse ligger flere år tilbage, og i Middelalderen var det fx et spil, der typisk kun blev spillet af overklassen og dem med penge. Man sagde også, at det, at spille skak, var en stille og rolig måde at forberede krig på. Skakspillet i flere varianter, er blevet brugt i mange musicals og film sidenhen. Kort sagt, så er skak en kamp mellem to hære, og hele spillets hovedformål er, at fange modstanderens konge. Undervejs i spillet bliver man så stillet over for nogle forskellige taktiske overvejelser, der så gerne skulle ende ud i det, at man får erobret modstanderens konge. Det er dog ikke sådan ligetil, for der er regler og bestemte måder hvor på man må rykke rundt på brikkerne. Man skal have et vis kendskab til, hvordan man styrer tropperne, og det kræver ofte en masse tænketid, så man er sikker på at udføre det rigtige træk.
Det er ikke så svært, som mange tror
Mange tror, at det er utrolig svært at lære skakspillet. Umiddelbart lyder det også enormt indviklet, men det behøver faktisk ikke at tage mange minutter for at lære brikkernes mønstre at kende. Man kan finde reglerne på diverse internetsider, og man kan sågar få dem forklaret i nogle videoer, så man ikke går helt galt i byen. Når først man er blevet introduceret for reglerne og kender til brikkernes gang på brættet, så er det ikke så svært at lære.
Som det også er med rigtig mange andre brætspil, så indbyder skak til det, at man virkelig bruger hjernen. Det er hjernegymnastik på højeste niveau, og du bliver virkelig sat på en prøve. Flere skakspil kan tage op til flere timer, fordi der simpelthen er så lange tænkepauser mellem trækkene. Man er nødsaget til at bryde hjernen og tænke foran, så man så vidt som overhovedet muligt, kan forsøge at forudsige, hvad modstanderens næste træk kan være.
Skak kan både spilles for sjovt og på et seriøst plan
Et brætspil er bare sjov og ballade, tænker de fleste nok. Det er for det meste også for underholdningens skyld, at man vælger at spille det, men det er faktisk også muligt at gøre til en levevej. Enkelte mennesker er blevet rige på at spille skak, fordi de simpelthen tjener kassen, når de deltager i forskellige turneringer. Lige nu er verdensmesteren en nordmand, der skovler millioner ind på at spille skak. Det kræver på mange måder et geni at være så god til det gamle brætspil, men hvis man har tålmodighed til det og er god til koncentrationen, så er det ikke helt umuligt at blive rigtig god. Skak kan faktisk sammenlignes med en sport, da man kan dyrke det.
Mange unge mennesker går til skak i deres fritid, selvom det måske virker atypisk, da de fleste unge vel dyrker en form for boldsport. Det er udbredt blandt både unge og ældre, og hvis man går igennem storbyen en eftermiddag, så er det ikke pudsigt at se et par venner på en café, der sidder og spiller skak sammen.